На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св.

...
На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св.
Коментари Харесай

Почитаме Св. Александър Константинополски

На 30 август Православната черква уважава паметта на Цариградския патриарх Св. Александър Константинополски, както и преместване мощите на Св. Александър Невски.

Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. Той е бил цариградски патриарх от 325 година до 340 година, който е отстоявал чистотата на вярата. Веднъж няколко езически философи решили да се подиграят с него, като го слагат в неловко състояние.

Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. Свети Александър, откакто ги изслушал, напълно умерено се обърнал към този, който бил най-напорист в нападките си и напълно умерено му споделил:

" В името на Господа Иисуса Христа, повелявам ти да мълчиш! " Усмихвайки се присмехулно, философът отворил уста да му отговори, само че... макар напъните си не могъл да отрони и дума. Онемял. Това толкоз го потресло, него и другите към него, станали очевидци на чудото, че повече от уверени в силата Божия, се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската религия и от довчерашни нейни врагове, станали нейни най-ревностни бранители.

Имен ден честват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алеко, Алекси, Сашка Сашо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР